رژیم بارداری
باروری به چندین عامل مختلف بستگی دارد. از دوره عادت ماهیانه تا سن فرد و سلامت عمومی وی. اختلالاتی مثل سندرم تخمدان پلی کیستیک، آندومتریوز و… نیز ممکن است بر تخمک گذاری و باروری فرد تاثیرگذار باشند. تمامی این عوامل قابل کنترل نیستند، مثل سن و ژنتیک، ولی تغییرات خاص در سبک زندگی فرد، مثل یادگیری نحوه محاسبه پنجره باروری، می تواند پتانسیل بهبود باروری و افزایش شانس بارداری را دارا باشد.
پنجره باروری چیست؟
با وجود اینکه پتانسیل بارداری در هر نقطه ای از دوره فرد وجود دارد اما بیشترین شانس بارداری در طول تخمک گذاری و روزهای نزدیک به تخمک گذاری است. در طی تخمک گذاری، تخمک قادر است تا 24 ساعت پس از آزاد شدن از تخمدان زنده بماند.
در حالی که به نظر می رسد که این فاصله زمانی، کم است. اما توجه به این موضوع حائز اهمیت است که سلول های اسپرم می توانند تقریبا 5 الی 6 روز پس از انزال در رحم و لوله های فالوپ زنده بمانند. این بدان معناست که بیشتری شانس باروری در حدود 6 روز از هر سیکل قاعدگی و در طول دوره قاعدگی یا پنجره باروری می باشد: روز تخمک گذاری و دقیقا 5 روز قبل از آن.
به این دوره 6 روزه، پنجره باروری می گویند. در صورت تمایل به بارداری، این زمان بهترین زمان برای اقدام به بارداری است.
یکی از عوامل بالقوه دیگر تغذیه می باشد.
باروری و رژیم غذایی
در حالی که مطالعات اولیه در زمینه تغذیه و تاثیر آن بر باروری متوقف شدند، در دهه گذشته شاهد پیشرفت های جالبی بودیم. تحقیقات نشان دادند که برخی ویتامین ها و مواد مغذی می تواند بر باروری تاثیر مثبت بگذارد. در زنان، این ویتامین ها و مواد معدنی شامل موارد زیر هستند:
- فولیک اسید
- اسیدهای چرب امگا-3
- ویتامین B12
این مطالعه به طور ویژه برای زنانی که به صورت طبیعی قصد باروری دارند اعمال شده است. زنانی که از طریق روش لقاح آزمایشگاهی یا سایر فنآوری های تولید مثلی به صورت بالقوه می توانند از مصرف مکمل های فولیک اسید یا رژیم غنی از ایزوفلاون ها، که یک استروژن بر پایه گیاه می باشد، سودمند شوند.
طبق برخی مطالعات بر روی تاثیر رژیم غذایی بر مایع منی و کیفیت اسپرم در مردان محدود بوده و غالبا دریافتند که کیفیت مایع منی به عنوان یک فاکتور پیش بینی کننده برای باروری مردان، ناقص است. در آن مطالعات دریافتند که رژیم غذایی سرشار از چربی اشباع و چربی ترانس با کیفیت پایین مایع منی مرتبط هستند.
تغذیه مناسب برای بهبود باروری
بر اساس این نتایج تحقیقاتی می توان به راحتی گفت که رژیم غذایی می تواند تاثیر مهمی بر باروری داشته باشد. در حالی که می توان از انواع مکمل در رژیم غذایی استفاده نمود. در مطالعات بالا اشاره کردند که به طور کلی رژیم غذایی سالم می تواند باعث بهبود باروری شود. برای مثال، رژیم مدیترانه ای را ذکر کردند. با این حال در یک رویکرد گسترده تر، نکاتی در رابطه با اینکه چه مواد غذایی را مصرف نماییم وجود دارد:
حفظ یک رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات راه خوبی برای اطمینان از دریافت مقدار زیادی ویتامین ها و مواد مغذی ضروری برای بدن است.
مطالعه ای در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد نشان داد که شرکت کنندگانی که پروتئین حیوانی، چربی های ترانس و قند بیشتری از کربوهیدرات مصرف می کردند، بیشتر در معرض اختلالات تخمک گذاری بودند.
اطمینان حاصل نمایید که برای هر وعده غذایی حداقل نیمی از بشقاب شما شامل میوه و سبزیجات باشد. تفت دادن یا بخارپز کردن سبزیجات به خصوص در مقایسه با روش های دیگر پخت و پز مثل سرخ کردن غوطه ور در روغن می تواند به کاهش از بین رفتن مواد مغذی کمک نماید.
همچنین می توان میوه ها و سبزیجات را به شکل آب میوه یا اسموتی مصرف نمود تا با مصرف این مواد غذایی در خالص ترین شکل آنها، تراکم مواد غذایی را به حداقل برسانید.
در بین میوه ها و سبزیجات، کلم پیچ بیشتری را در رژیم غذایی خود قرار دهید. کلم پیچ سرشار از فیبر و مواد غذایی متراکم، از جمله مواد لازم برای متابولیسم استروژن است.
مارچوبه، هندوانه و سایر میوه ها و سبزیجات سرشار از گلوتاتیون را مصرف کنید. گلوتاتیون نوعی آنتی اکسیدان است که می تواند برای کیفیت سلول تخم حائز اهمیت باشد.
چربی ها
در حالی که امکان دارد برخی از افراد درک اشتباهی از چربی های رژیمی داشته باشند، در هر صورت، هم در صورت قصد بارداری و هم خلاف آن، چربی ها یک درشت مغذی ضروری برای رژیم غذایی فرد هستند. نوع چربی بسیار حائز اهمیت است. اسیدهای چرب امگا-3 و سایر چربی های گیاهی به دست آمده از زیتون، آووکادو و آجیل می توانند اثر ضدالتهابی و در نتیجه کمک به باروری داشته باشد.
تحقیقات اولیه نشان می دهد که آووکادو و سایر موادغذایی سرشار از چربی های تک غیراشباع ممکن است به میزان موفقیت بارداری به روش IVF را به طور قابل توجهی بهبود بخشد.
کربوهیدرات ها
کربوهیدرات ها یکی دیگر از درشت مغذی های ضروری هستند. آنها به قندها، در درجه اول گلوکز، که فوری ترین و در دسترس ترین منبع انرژی بدن فرد است، تجزیه می شوند.
کربوهیدرات ها شامل زنجیره های طولانی و دشواری هستند که هضم آنها طولانی تر می باشد. بنابراین تاثیر آهسته تری بر قند خون فرد دارد.
سرعت تجزیه کربوهیدرات ها و گنجاندن کربوهیدرات های ساده و پیچیده در رژیم غذایی حائز اهمیت است. برخی از میوه ها، سبزیجات و محصولات لبنی از نظر فنی کربووهیدرات های ساده در نظر گرفته می شوند و از نظر ویتامین ها و مواد مغذی نیز غلظت بالایی دارند. سایر کربوهیدرات های ساده مانند شیرینی ها، نان سفید و غذاهای فرآوری به افزایش ناگهانی قند خون کمک کرده و مواد مغذی کمتری دارند.
بدن انسولین را از طریق لوزالمعده تولید می کند تا افزایش قند خون را جبران نماید. در حالی که این امر باعث کاهش قند خون می شود، سطوح بالای انسولین می تواند به طور مداوم بر تخمک گذاری تاثیر بگذارد.
می بایستی فرد روی کربوهیدارت ها تمرکز کند که حداقل تصفیه یا فرآوری شدند، مثل:
- غلات کامل
- لوبیا
- ارزن
- گندم سیاه
همچنین هضم آهسته تر این نوع از کربوهیدرات ها به معنای این است که به طور تدریجی تری بر روی سطح قند خون و انسولین تاثیر می گذارند. کربوهیدارت های پیچیده می توانند فرد را تا مدت زمان بیشتری سیر نگه دارند.
پروتئین
می بایستی که فرد به دنبال منابع کم پروتئین بوده و به جای گوشت قرمز از موارد زیر تغذیه کند:
- ماهی
- مرغ و بوقلمون با گوشت سفید
- پروتئین های گیاهی مثل توفو یا تخم مرغ
این غذاها حاوی روی و آهن نیز هستند. در صورت انتخاب گوشت گاو، سعی در استفاده از برش های نازک تر داشته باشید و یا تکه های چرب تر را جدا کنید.
ماهی سالمون، ساردین و کنسرو ماهی تن منابع عالی پروتئین و اسیدهای چرب امگا3 هستند که می توانند به کاهش التهاب کمک کنند. از مصرف ماهی هایی که ممکن است مقادیر زیادی از جیوه را وارد بدن نمایند خودداری کنید.
لوبیا، توفو، آجیل و حبوبات منابع عالی پروتئین های گیاهی بوده و همچنین حاوی چربی های سالم و مواد مغذی هستند.
لبنیات
سعی کنید از انواع محصولات لبنی، از جمله ماست های تولید شده از شیر کامل، پنیرها و سایر محصولات مبتنی بر شیر استفاده کنید تا از دریافت کافی مواد مغذی مختلف حاصل کنید. در حالی که برخی از زنان به مصرف لبنیات حساسیت دارند، مصرف انواع لبنیات به اطمینان از دریافت کافی کلسیم کمک کرده و برای روده فرد یک حالت تقویت پروبیوتیکی دارد. برخی تحقیقات نشان می دهند که جایگزین کردن مواد لبنی تهیه شده از شیر کامل به جای محصولات بدون چربی ممکن است به افزایش باروری کمک نماید.
در رژیم بارداری از چه غذاهایی باید اجتناب کرد؟
- گوشت و غذاهای فرآوری
- غذاهایی که قند بالایی دارند.
- تلاش برای حذف چربی های ترانس از رژیم غذایی
چربی های ترانس در بسیاری از مشکلات سلامتی نقش داشته و مقاومت به انسولین را در فرد افزایش می دهد. در این حالت، بدن مجبور به تولید انسولین بیشتر بوده و میزان بالای انسولین می تواند در مشکلات متابولیک مختلف همراه با مشکلات تخمک گذاری شرکت داشته باشد.
مطالب مشابه:
سندرم بروگادا (Brugada syndrome)
ترک اعتیاد در دوران بارداری
کاشت ناخن در دوران بارداری
خون در مایع منی
ویتامین های دوران بارداری
منبع: everlywell
1 دیدگاه