شایع ترین علائم بیماری سلیاک
وجود علائم بیماری علی رغم رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن: مطالعات نشان داده که حتی با رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن نیز بیشتر از نیمی از بیماران پس از پنج سال همچنان علائم بیماری را دارند. تشخیص سلیاک در این بیماران در وهله اول با علائم مشابهی بوده است.
در هنگام تشخیص، حدود نیمی از بیماران سلیاک فقط علائم گوارشی داشتند. نزدیک به 15 درصد فقط علائم غیر گوارشی داشتند. حدود 30 درصد ترکیبی از علائم گوارشی و غیر گوارشی داشتند و حدود 6 درصد هیچ علامتی نداشتند.
شایع ترین علائم گوارشی و غیر گوارشی
شایع ترین علائم گوارشی شامل اسهال، درد شکم، کاهش وزن، نفخ و یبوست بود. کم خونی، خستگی، سفتی مفاصل، سردرد و نوروپاتی محیطی شایع ترین علائم غیر گوارشی بودند.
نتایج آزمایش خون ترانس گلوتامیناز بافتی (TTG) برای بیماری سلیاک و بیوپسیها ارتباط معنی داری با علامت دار بودن یا نبودن آنها نداشت.
بر اساس این تحقیقات افراد مبتلا به بیماری سلیاک که از رژیم غذایی بدون گلوتن استفاده میکنند. همچنان علائم، آنتی بادی های افزایش یافته به گلوتن که در آزمایش های خون شناسایی می شوند و آسیب به پوشش روده دارند.
حتی پس از دو سال رژیم غذایی بدون گلوتن، 30 تا 60 درصد بزرگسالان مبتلا به بیماری سلیاک آسیب مداوم روده دارند. داده ها همچنین نشان می دهد که این موضوع در بیش از 33 درصد از بزرگسالان مبتلا به این بیماری صرف نظر از داشتن علائم یا آزمایش خون مثبت صادق است.
مبتلایان به بیماری سلیاک
افراد مبتلا به بیماری سلیاک که به نظر می رسد با رژیم غذایی بدون گلوتن کاهش محسوس علائم را داشته اند. ممکن است التهاب روده در سطح پایین و مداوم داشته باشند. مطالعه ای توسط محققان در رم نشان داد که حدود یک سوم افراد مبتلا به بیماری سلیاک در رژیم غذایی بدون گلوتن در نقطه ای که نمونه برداری بعدی انجام شد، علائم یا نشانه های سوء جذب دائمی داشتند.
با این حال، هنگامی که محققان به بررسی علل علائم مداوم در افرادی که از طریق بیوپسی بعدی بهبود پوشش روده را نشان دادند پرداختند. دریافتند که پزشکان اغلب به کولیت میکروسکوپی یا سندرم روده تحریک پذیر (IBS) اشاره میکنند. بیش از دو سوم بیمارانی که بیوپسی شده بودند، بهبودی روده داشتند.
حساسیت به گلوتن پس از رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن افزایش می یابد:
محققان دانشگاه کلمبیا با بررسی نزدیک به 1200 فرد مبتلا به بیماری سلیاک دریافتند که اکثر بیماران مبتلا به بیماری سلیاک پس از رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن نسبت به گذشته حساسیت بیشتری به گلوتن تجربه می کنند. این مطالعه نشان داد افرادی که هیچ علامتی نداشتند و تشخیص بیماری تنها از طریق غربالگری بوده است. (اغلب به این دلیل که یکی از اعضای خانواده به بیماری سلیاک مبتلا بودند) احتمال بیشتری داشت که در این افراد حساسیت به گلوتن افزایش یابد.
علاوه بر این، بر اساس این مطالعه، افرادی که حساسیت بیشتری داشتند جوان تر بودند. آنها مدت زمان کمتری رژیم غذایی بدون گلوتن داشتند. این احتمال وجود داشت که این افراد تنها بر اساس نتایج آزمایش خون شناسایی شدند. در مقابل افرادی که مسن تر بودند (به ویژه بیش از 60 سال)، حساسیت کمتری نسبت به گلوتن داشتند. شاید دلیل آن این است که در طول زمان تحمل بیشتری نسبت به گلوتن پیدا میکنند. یا با افزایش سن، پاسخ ایمنی بدنشان کاهش می یابد.
افزایش خطر ابتلا به سرطان در نتیجه ابتلا به شایع ترین علائم بیماری سلیاک
یک مطالعه جدید سوئدی نشان می دهد که افزایش خطر ابتلا به سرطان در افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند اندک است. تا حد زیادی محدود به سال اول پس از تشخیص در افرادی است که پس از 40 سالگی قابل تشخیص است.
خطر کلی در افرادی که پس از 60 سالگی به بیماری سلیاک مبتلا میشدند، بالاتر بود. در افرادی که قبل از سن 40 سالگی مبتلا بودند، افزایشی مشاهده نشد. این بیماری در هر سنی می تواند اتفاق بیفتد. این گزارش مربوط به آن دسته از بیمارانی خواهد بود که طی سال های گذشته به بیماری سلیاک درمان نشده مبتلا بودند. در این سنین تنها تشخیص بیماری صورت میگیرد.
آگاهی از بیماری سلیاک و در دسترس بودن غذای بدون گلوتن، افزایش اندک اما در عین حال قابل تشخیصی در خطر پیشرفت به سرطان در این بیماری وجود دارد. این افزایش خطر محدود به افراد مسن است و به مرور زمان پس از تشخیص کاهش می یابد. که حاکی از تأثیر مفید رژیم غذایی بدون گلوتن است.
در بین انواع سرطان، قوی ترین ارتباط با بیماری سلیاک با سرطان هایی که در بافت های خون ساز شروع می شوند. تحت عنوان سرطان خون، سرطان های لنفوپرولیفراتیو و سرطان های دستگاه گوارش یافت شد.
تشخیص سلیاک از طریق بزاق فرد
دانشمندان بر روی تحقیق برای تشخیص بیماری از طریق بزاق فرد بر اساس بیومارکرهای التهابی بیماری سلیاک هستند. تا در صورت امکان از انجام نمونه برداری های غیر ضروری پیش گیری شود. در حال حاضر آزمایش TTG که بر روی نمونه خون انجام میگیرد. برای تعیین نیاز به انجام بیوپسی مورد استفاده قرار می گیرد که دارای نتایج استاندارد برای تشخیص بیماری سلیاک است.
مطالب مشابه: