عامل اصلی میگرن در زنان
میگرن می تواند هر کسی را درگیر کند. اما در زنان شایع تر است. در مقایسه با مردان، زنان سه تا چهار برابر بیشتر در معرض ابتلا به میگرن هستند.
دلایل شیوع بیشتر میگرن در زنان کاملا مشخص نیست. با این حال، دانشمندان بر این باروند که ممکن است نوسانات هورمونی که در طول چرخه قاعدگی اتفاق می افتند، با شیوع بیشتر میگرن در زنان مرتبط باشد.
با این حال، میگرن یک بیماری پیچیده است و علت واحدی ندارد. تغییرات هورمونی ممکن است یکی از عوامل متعددی باشد که در بروز میگرن نقش دارد.
این مقاله به بررسی علل میگرن در زنان، ارتباط بین میگرن و هورمون ها و محرک های میگرن می پردازد.
میگرن چیست و چرا اتفاق می افتد؟
میگرن یک بیماری عصبی پیچیده است که باعث ایجاد دوره هایی از سردرد می شود. این دوره ها گاهی با علائم دیگری مانند حالت تهوع و حساسیت به نور یا صدا همراه است.
حدود 20 درصد از افراد مبتلا به میگرن همچنین اورا (Aura) یا تشعشع نورانی را تجربه می کنند. اورا به اختلالات حسی موقتی که قبل از سردرد رخ می دهد اشاره دارد.
پیش از این، دانشمندان فکر می کردند که میگرن ناشی از گشاد شدن رگ های خونی در سر و ایجاد فشار و درد است. حالا می دانند که اینطور نیست.
تحقیقات نشان می دهد که میگرن به دلیل مجموعه ای از نغییرات در سیستم عصبی و مغز رخ می دهد. این تغییرات می تواند تا 3 روز قبل از خود سردرد شروع شود.
یک بررسی در سال 2018 توضیح می دهد که میگرن با تغییراتی در هیپوتالاموس، سیستم لیمبیک و نواحی قشر مغز شروع می شود. سپس، در مرحله اورا (تشعشع نورانی)، افراد ممکن است چیزی شبیه به سرکوب گسترش قشر مغز (CSD) را تجربه کنند. CSD وضعیتی است که اعصاب در مغز به طور موقت غیرفعال می شوند.
سپس در مرحله سردرد، سیستم تری ژمینو واسکولار فعال می شود. این سیستم شامل عصب سه قلو است. این عصب به اطراف سر، از جمله پشت چشم می رسد که محل شایع درد میگرنی است.
چرا میگرن در زنان شایع تر است؟
هیچ دلیل واحدی برای میگرن وجود ندارد. دانشمندان بر این باورند که این اتفاق تا حدی به دلیل ژنتیک است. این بدان معناست که افرادی که سابقه خانوادگی میگرن دارند ممکن است خودشان بیشتر مستعد ابتلا به آن باشند.
همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد چندین ماده شیمیایی در مغز، مانند پپتید مرتبط با ژن کلسی تونین، در ایجاد میگرن نقش دارند. این عوامل می تواند برای هر کسی، صرف نظر از جنیست، اعمال شود.
با این حال، زنان سه تا چهار برابر بیشتر از مردان مبتلا به میگرن هستند. این آمار فقط بعد از بلوغ صادق است. قبل از بلوغ، میزان بروز میگرن در بین هر دو جنس زن و مرد یکسان است.
برخی از دلایل بالقوه برای عامل اصلی میگرن در زنان عبارتند از:
- هورمون ها: پس از بلوغ، بیشتر زنان چرخه قاعدگی را آغاز می کنند که شامل نوسانات ماهانه در هورمون هایی مانند پروژسترون و استروژن است. این هورمون ها ممکن است بر سیستم عصبی و مغز تاثیر بگذارد و احتمالا میگرن را افزایش دهند.
- استرس: می تواند محرک میگرن باشد. برخی از محققان معتقدند که این به این دلیل است که استرس باعث افزایش التهاب در بدن می شود. این عامل ممکن است در ایجاد میگرن در زنان نسبت به مردان بیشتر نقش داشته باشد. مطالعات حیوانی روی موش های نر و ماده نشان دادند که استرس باعث افزایش سطح التهاب در ماده ها می شود. با این حال، تحقیقات بیشتری در این مورد ضروری است.
- تاثیر ژن ها: دانشمندان تاکنون 38 واریانت ژنتیکی را شناسایی کرده اند که ممکن است در میگرن نقش داشته باشد. برخی شواهد نشان می دهند که این تغییرات ممکن است بر مردان و زنان تاثیر متفاوتی بگذارد.
ارتباط بین میگرن و هورمون ها چیست؟
دانشمندان دقیقا مطمئن نیستند که هورمون های جنسی و میگرن چگونه به هم مرتبط هستند. یکی از بررسی ها در سال 2020 نشان داد که چندین نقص در تحقیقات در مورد این موضوع وجود دارد که درک این ارتباط را دشوار می کند.
ابتدا، بیشتر تحقیقات در مورد نقش هورمون های جنسی در میگرن بر روی حیوانات نر متمرکز است. این بدان معنی است که اطلاعات کمتری در مورد چگونگی تاثیر میگرن بر حیوانات ماده وجود دارد.
دوم، بسیاری از تحقیقات قبلی به وضوح بین sex و gender تمایز قائل نشده اند. Sex بر اساس ویژگی های بیولوژیکی است. در حالی که gender بر اساس هویت و رفتارهای شخص است. این امر شناخت میزان تفاوت های جنسی، مانند چرخه قاعدگی، مسئول میگرن در زنان را دشوار می کند.
سطوح بالای استروژن ممکن است با افزایش شانس ایجاد سرکوب گسترش قشر مغز باعث افزایش خطر ابتلا به میگرن همراه با اورا شود. این ممکن است توضیح دهد که چرا قرص های ضدبارداری خوراکی حاوی استروژن باعث بدتر شدن میگرن در افرادی می شود که اورا دارند.
استروژن همچنین ممکن است با اعصاب خاصی تعامل داشته باشد و آنها را نسبت به محرک های میگرن حساس تر کند. تحقیقات در سال 2018 نشان دادند که اگر چه تستوسترون اثر محافظتی دارد، اما استروژن حساسیت سلول های عصب سه قلو را افزایش می دهد.
یک نظریه قدیمی نشان می دهد که کاهش سطح استروژن پس از تخمک گذاری ممکن است مسئول افزایش دوره های میگرن قبل از قاعدگی باشد. با این حال، همه محققان با این نظریه موافق نیستند.
سایر محرک ها در عامل اصلی میگرن در زنان:
اگر چه تغییرات هورمونی می تواند باعث ایجاد میگرن شود، اما بسیاری از عوامل دیگر نیز می توانند در بروز میگرن موثر باشند.
بنا به اظهارات بنیاد میگرن امریکا، این موارد عبارتند از:
- استرس: تقریبا 70 درصد از افراد مبتلا به میگرن متوجه می شوند که استرس می تواند باعث ایجاد یک دوره سردرد شود. اگر فردی در مورد تجربه یک دوره میگرن مضطرب باشد، می تواند چرخه ای از استرس را آغاز کند که منجر به سردردهای بیشتر شود.
- خواب: اگر برنامه خواب یک فرد نامنظم باشد، می تواند بیشتر مستعد ابتلا به این سردردهای دوره ای باشد. با این حال، تقریبا 50 درصد از حملات میگرن بین ساعت 4 صبح تا 9 صبح اتفاق می افتد. این می تواند باعث شود که افراد مبتلا به میگرن بیشتر در معرض اختلالات خواب قرار گیرند.
- مصرف کافئین و الکل: یک فرد ممکن است متوجه شود که مصرف قهوه می تواند باعث بروز میگرن شود. با این حال، برخی از افراد ادعا می کنند که قهوه می تواند علائم آنها را متوقف کند. مصرف الکل همچنین می تواند باعث بروز میگرن شود.
- آب و هوا: تغییرات فشار هوا همراه با گرمای بیش از حد یا طوفان ممکن است در برخی افراد باعث بروز حملات میگرنی شود.
- رژیم غذایی: برخی افراد متوجه می شوند که برخی غذاها و مواد تشکیل دهنده مانند پنیر، شکلات و شیرین کننده های مصنوعی می توانند باعث بروز حملات میگرنی شوند.
- کم آبی بدن: از هر 3 نفر 1 نفر کم آبی بدن را به عنوان محرک میگرن معرفی می کند. از دست دادن آب بدن عوارض نامطلوبی را در بدن ایجاد می کند و ممکن است علاوه بر علائم میگرن باعث سرگیجه و گیجی شود.
- نور روشن و زیاد: برخی افراد متوجه می شوند که نور طبیعی بر میگرن آنها تاثیر می گذارد. برخی دیگر متوجه می شوند که نورهای مصنوعی، روشن یا سوسوزن می توانند مشکل سازتر باشند.
مطالب مشابه: