رژیم غذایی وگان در دوران بارداری
اگرچه رژیم غذایی وگان در دوران بارداری در معرض خطر کمبودهای تغذیهای مانند: پروتئین، آهن، ویتامین D، کلسیم، ید، امگا 3 و ویتامین B12 هستند، شواهد موجود نشان میدهد که رژیمهای گیاهخواری و وگان به خوبی برنامهریزی شده ممکن است در دوران بارداری بیخطر تلقی شوند.
آیا پیروی از رژیم غذایی وگان در دوران بارداری بی خطر است؟
همانطور که گیاهخواری به طور فزاینده ای محبوب می شود، زنان بیشتری از جمله در دوران بارداری این روش را انتخاب می کنند و در رژیم های وگان تمام محصولات حیوانی را حذف می کنند و به طور معمول به غذاهای کاملی مانند: سبزیجات و حبوبات تاکید دارند. این الگوی غذایی با فواید سلامتی مختلفی از جمله: کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی مرتبط است.
با این حال، برخی از مردم نگران هستند که رژیم گیاهخواری ممکن است باعث کمبود مواد مغذی شود و می تواند برای زنان به ویژه زنان باردار یا نوزادان آنها خطرناک باشد.
رژیم وگان در دوران بارداری می تواند بی خطر باشد.
از لحاظ تاریخی، رژیمهای غذایی وگان به دلیل کمبود مواد مغذی و نامناسب بودن برای مراحل حساس تر زندگی، مانند بارداری مورد انتقاد قرار گرفته اند.
و به همین دلیل است که آنها به طور طبیعی دارای مواد مغذی کم مانند: ویتامین B12، چربیهای امگا 3، آهن، ید، کلسیم و روی هستند که همگی در دوران بارداری مهم هستند و مصرف کم این مواد مغذی می تواند منجر به کمبود مواد مغذی، عوارض بارداری و سلامت مادر و نوزاد شود.
گفته میشود،که یک رژیم غذایی وگان که مقادیر کافی از این مواد مغذی را فراهم میکند، به اندازه ی یک رژیم غذایی معمولی که شامل: گوشت، تخممرغ و لبنیات است، سالم است.
به عنوان مثال، تحقیقات نشان می دهد که زنانی که از رژیم غذایی وگان پیروی می کنند، نسبت به زنانی که از رژیم غذایی گیاهخواری پیروی نمی کنند، به طور کلی در معرض خطر بیشتری از عوارض بارداری نیستند. در واقع، زنان گیاهخوار ممکن است خطر کمتری برای افسردگی پس از زایمان، زایمان سزارین و مرگ و میر مادران یا نوزادان داشته باشند.
در عین حال، کارشناسان موافق هستند که رژیم های گیاهی به خوبی برنامه ریزی شده و نیاز به نظارت دقیق بر دریافت مواد مغذی، تمرکز بر غذاهای متنوع و غنی از مواد مغذی و استفاده از غذاها یا مکمل های غنی شده دارند.
مزایای بالقوه رژیم غذایی وگان در دوران بارداری:
برنامه ریزی مناسب رژیم های گیاهی ممکن است برای شما و کودکتان فواید سلامتی داشته باشد و به عنوان مثال، رژیم های غذایی مبتنی بر گیاه معمولاً غنی از فیبر هستند و قند و چربی کمی دارند. این ویژگی ها ممکن است از دیابت بارداری یا سطح بالای قند خون در دوران بارداری و همچنین افزایش وزن اضافی در دوران بارداری محافظت کنند.
علاوه بر این، محتوای بالای سبزیجات و فیبر در رژیم گیاهخواری ممکن است بدن را در برابر پره اکلامپسی عارضه ای که به دلیل افزایش فشار خون در دوران بارداری ایجاد می شود، محافظت کند.
رژیم های وگان حتی ممکن است به جلوگیری از آسیب DNA و کاهش خطر برخی از مشکلات رشدی کودک شما کمک کند. با این وجود، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است و مهم است که به یاد داشته باشید که این مزایا فقط برای رژیمهای وگان برنامهریزی شده اعمال میشود که مقادیر کافی از تمام مواد مغذی مهم را فراهم میکنند.
بنابراین، زنان علاقه مند به پیروی از یک رژیم غذایی گیاهی در دوران بارداری باید به دنبال راهنمایی از یک متخصص تغذیه و متخصص در رژیم های غذایی گیاهی باشند و انجام این کار می تواند به شما کمک کند که تمام مواد مغذی مورد نیاز خود و کودکتان را دریافت کنید.
به طورکلی
برنامه ریزی صحیح رژیم های گیاهخواری ممکن است از مادران و نوزادان در برابر انواع عوارض های مرتبط با بارداری از جمله: دیابت بارداری و مشکلات رشد محافظت کند و اگر می خواهید در دوران بارداری از این رژیم غذایی پیروی کنید، باید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
نگرانی های رایج:
در حالی که یک رژیم غذایی وگان متعادل برای بارداری کاملا قابل قبول است، برنامه ریزی نادرست آن خطراتی را به همراه دارد.
با توجه به اینکه رژیم وگان تمام محصولات حیوانی را حذف می کند، مواد مغذی خاصی در آن کم است. عدم جبران کافی مواد مغذی زیر ممکن است به سلامت مادر و کودک آسیب برساند.
-
ویتامین B12:
رژیم های وگان به طور طبیعی فاقد این ویتامین هستند. کمبود آن ممکن است خطر سقط جنین، دیابت بارداری، زایمان زودرس و ناهنجاری ها را افزایش دهد.
-
ویتامین D:
بسیاری از زنان در دوران بارداری بدون توجه به رژیم غذایی، سطح ویتامین D پایینی دارند. سطوح ناکافی ممکن است خطر ابتلا به پره اکلامپسی، وزن کم هنگام تولد و سقط جنین را افزایش دهد.
-
آهن:
بدن شما آهن غیر هِم را از غذاهای گیاهی و همچنین آهن هِم موجود در محصولات حیوانی را جذب نمی کند. و ممکن است خطر کمبود آهن و عوارض مرتبط با آن، مانند زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد را افزایش دهد.
-
ید:
رژیم های وگان فاقد نمک یددار، جلبک دریایی یا مکمل های ید ، ممکن است حاوی مقدار بسیار کمی از این ماده مغذی باشند. و دریافت ناکافی ید می تواند منجر به رشد ضعیف نوزاد و همچنین اختلال در عملکرد تیروئید و ذهن شود.
-
کلسیم:
دریافت ناکافی کلسیم در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به پره اکلامپسی، شکستگی و بیماری استخوان را در مادر افزایش دهد.
-
چربی های امگا 3:
افرادی که رژیمهای گیاهخواری دارند، سطح خونی پایینی از اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) دارند. این دو امگا 3 برای چشم، مغز و سیستم عصبی کودک شما مهم هستند.
-
پروتئین:
مصرف ناکافی پروتئین ممکن است رشد و تکامل کودک شما را کند کند. پروتئین ممکن است در رژیم غذایی وگان فراوان باشد اما هضم آن دشوارتر است. این امرنیاز روزانه شما به پروتئین را حدود 10 درصد افزایش می دهد.
-
فلز روی:
اکثر زنان در دوران بارداری مقدار کمی روی دریافت می کنند.ممکن است منجر به وزن کم هنگام تولد، زایمان طولانی مدت و زایمان زودرس شود. جذب روی گیاهی دشوارتر است و نیاز روزانه زنان گیاهخوار را 50 درصد افزایش می دهد.
-
کولین:
این ماده مغذی برای رشد سیستم عصبی کودک شما ضروری است. بیشتر زنان در دوران بارداری خیلی کم مصرف می کنند و غذاهای گیاهی فقط حاوی مقادیر کمی هستند.
دریافت مقادیر کافی از همه ی این مواد مغذی در رژیم غذایی وگان امکان پذیر است اما نیاز به برنامه ریزی دقیق دارد. به ویژه، ممکن است نیاز به مصرف چندین مکمل داشته باشید.
اگر میخواهید رژیم گیاهخواری را در دوران بارداری حفظ کنید، از یک متخصص تغذیه بخواهید که رژیم غذایی و سطوح مواد مغذی شما را بررسی کند. آنها میتوانند به شما در شناسایی و جبران دریافتهای کمتر از حد مطلوب کمک کنند.
به طورکلی
رژیم های غذایی وگان به طور طبیعی دارای برخی مواد مغذی کم هستند. بنابراین اگر قصد دارید که در دوران بارداری از این رژیم غذایی پیروی کنید، مصرف غذای خود را با دقت برنامه ریزی کنید، مکمل مصرف کنید و با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
مطالب مشابه:
رژیم غذایی مجاز در بارداری
هوس های بارداری
مشاوره قبل از بارداری
سوزش سر دل در دوران بارداری
رژیم غذایی در دوران بارداری
منبع: healthline